Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2010 17:02 - Задължително вероучение в училище?!
Автор: tanyaivan Категория: Други   
Прочетен: 2049 Коментари: 6 Гласове:
-1



В последните дни слушам с нарастващи изумление и раздразнение как българското духовенство ще спаси детето ми от разгула и безпътицата, които със сигурност го очакват ако продължава да е продукт на моето възпитание и родното образование. Само да им разрешим да задължат всички деца да прекарват по още един (а, може би повече ???) час в училище, в който някой напъпил богослов или свещеник на заплата, ще ги учи на смирение, добродетели, страх от Бога, ритулизирана вяра и т.н., нужни за душата и нейния мир нематериални притежания.
Чух как децата ни трябвало (!!!) да се страхуват от Бог, защото вече нямали страх от нищо и псували собствените си баби, а те пък отишли на литийното шествие да искат някой да уплаши очевидно невъзпитаните им внуци. Чух и че е задължително децата да определят своята религиозна принадлежност, защото всеки ще си учи своите църковни практики и доктрини в зависимост от това каква религия е заявил, че изповядва. Е, под сурдинка се спомена, че за безбожниците ще има опция да посещават час по Етика. Изобщо, наслушах се на глупости, най-често от устата на несъстоятелна девойка с липсваща способност да изслушва събеседника си, нетолерантна към различността, която изпълваше пространството на разговора с клишета и догми, често употребени извън актуалния контекст и неговата динамика, което ги правеше смешни заяждания на засегната мома. И девойката (съжалявам, но не се постарах да запомня името й), с това ниво на себепознание и с диалогичността на рехабилитиран аутист, смята себе си способна да одухотвори моето дете, да го направи по-съвършена човешка креатура като го уплаши с Бог, а може би с някой паднал Ангел!
Аз искам моето дете, както и тези, с които то взаимодейства в живеенето, не да са уплашени и разтоварени от отговорност (това, последното е личното ми мнение за част от религиозните хора, които винаги имат оправданието, че Бог така е решил и са способни да го употребят, за да не поемат своята отговорност за случващото се), а да са информирани и способни да мислят със собствената си глава, да могат да се противопоставят на нещо, което не желаят, не харесват или смятат за неправилно, да могат да променят, не само да приемат, да питат и намират нови отговори за себе си, да притежават вътрешен коректив за Добро и Зло. Вярата... тя е лично преживяване, човек търси своята, намира я, губи я понякога, копнее я, тъгува я, поставя я под въпрос, намира я отново ..., но така или иначе не би ми хрумнало да я търся в поредния 6-ти час (за по-големите ученици 8-ми) в 21 СОУ например.
И понеже очаквам някой върло добродетелен християнин да ме заклейми с куража на лично ангажиран и да ми изврачува вечни мъки в Ада, ще спомена, че нямам нищо против изучаването на религия като избираем предмет в училище. Нямам против неделното училище в храма, нито избора да отида и да чуя проповед или да споделя християнските ритуали, доколкото ги познавам и ме карат да се чувствам обнадеждена, успокоена или смирена. Имам против хора, някои от които, със съмнителни способности, качества и мотиви да индоктринират децата ми и те да са длъжни да бъдат част от това и да нямат избор. Какво ли би било някой да повтаря 5-ти клас заради двойка по вероучение?! Какъв обем на вяра е необходим за отличен 6? Или е необходимо да се зазубрят някои интерпретации на тема религия и това ти осигурява по-приемлив бал за кандидатстване в Медицинския Университет например?



Тагове:   училище,   вероучение,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. lisichka - Големи глупости си написала!
25.09.2010 17:29
Големи глупости си написала!
цитирай
2. tanyaivan - Блогодаря! Приемам личното Ви м...
25.09.2010 19:34
Блогодаря! Приемам личното Ви мнение, не приемам оценката Ви! Или сте оценителка? Очаквана посредственост
цитирай
3. анонимен - Невероятно точно диагноза
26.09.2010 13:46
Текстът и констатациите ти са невероятно точни и верни. Поздравления!
цитирай
4. анонимен - Илияна
26.09.2010 19:26
Е, тогава научете вие детето си на морал! Успех в това начинание без Бога! След 5-10 години ще вкусите резултата. Но ще бъдете твърде сляпа, за да разберете причината за крушението, защото то несъмнено ще бъде такова, и просто ще се утешавате с казионните глупости, които сте изписала тук. Но няма да можете да си помогнете, защото няма да имате доблестта да си признаете грешката или няма въобще да я видите. Опитът е показал, че децата наистина могат да се научат на човещина и морал в храма Господен. Но с майка като вас - тежко им! Моята беше такава и днес аз разбирам, колко горчивини ми причини това!
цитирай
5. анонимен - За много неща сте права
26.09.2010 22:44
Много точни и верни неща сте написали! Казвам го като човек, който счита, че рел. образование в училището е необходимо.
цитирай
6. tanyaivan - Анонимната Илияна
26.09.2010 23:43
Очевидно анонимната възмутена читателка има проблеми за решаване със своята майка. Да отиде на психотерапия. А, що се отнася до моето дете - да, ще го науча на морал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tanyaivan
Категория: Други
Прочетен: 24292
Постинги: 8
Коментари: 28
Гласове: 36
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930